• Risk assessment of radioactivity in Food. Opinion of the Scientific Committee of the Norwegian Scientific Committee for Food Safety, VKM report 2017:25 

      Alexander, Jan; Brantsæter, Anne Lise; Brunborg, Gunnar; Fæste, Christiane Kruse; Jaworska, Alicja; Komperød, Mari; Lillegaard, Inger Therese L.; Rosseland, Carola; Skuterud, Lavrans; Andersen, Lene Frost; Elvevoll, Edel Oddny; Hjeltnes, Brit; Hofshagen, Merete; Krogdahl, Åshild; Källqvist, Torsten; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Rafoss, Trond; Skaar, Ida; Skåre, Janneche Utne; Steffensen, Inger-Lise; Vandvik, Vigdis; Wasteson, Yngvild; Hemre, Gro Ingunn (Research report; Forskningsrapport, 2017-08-23)
      Since 1986, the management of radioactive contamination in food and feed in Norway has been driven mainly by the Chernobyl Disaster follow-up. Monitoring and countermeasures are still in place to reduce the exposure to the population. The Norwegian Food Safety Authority is in the process of revising the maximum levels (MLs) for radioactive substances in drinking water and food and establishing ...
    • Svake høyfrekvente elektromagnetiske felt - en vurdering av helserisiko og forvaltningspraksis 

      Alexander, Jan; Brunborg, Gunnar; Feychting, Maria; Forsberg, Ellen-Marie; Gismervik, Svein; Haanes, Jan Vilis; Hamnerius, Yngve; Hannevik, Merete; Heimdal, Per Eirik; Hillert, Lena; Klæboe, Lars Hind Bakken; Kristensen, Petter; Moen, Bente Elisabeth; Oftedal, Gunnhild; Tynes, Tore; Langeland, Bjørn Tore (Research report; Forskningsrapport, 2012-08)
      Bruk av utstyr som sender ut radiobølger har økt i senere år. Trådløs kommunikasjonsteknologi som mobiltelefoni dominerer. De siste årene har krav om stadig bedre dekning, teknologi i nye generasjoner og utvidede funksjoner på de mobile tjenestene ført til en betydelig økning av antallet og tettheten av radiosendere. Eksponering for elektromagnetiske felt (EMF) og mulige helseeffekter er sterkt ...